Salta
    Navega cap endavant per accedir als resultats suggerits

    Experiències gastronòmiques a Barcelona

    L’objectiu d’aquesta pàgina és donar-te nocions bàsiques sobre algunes de les obligacions que pots haver de complir si decideixes publicar experiències a la plataforma d’Airbnb. La seva finalitat és únicament de caràcter informatiu i inclou algunes normatives resumides que podrien aplicar als diferents tipus d’activitats i també proporciona enllaços, tant a recursos oficials com externs, que et poden ser d’ajuda.

    Tingues present que aquesta pàgina no conté informació exhaustiva i no serveix com a assessorament legal. Si tens dubtes de com podria aplicar la normativa o aquesta informació al teu cas o a l’Experiència que organitzes, et recomanem que consultis les fonts oficials o que demanis assessorament legal.

    Tingues en compte que no actualitzem aquesta informació en temps real, amb la qual cosa et recomanem que comprovis que la llei no hagi canviat recentment.*

    Quins principis bàsics he de tenir en compte?

    Quins son els principis bàsics que he de tenir en compte?

    La salut i la seguretat dels teus Hostes han de ser la teva principal prioritat. Per exemple, l’Amfitriona Alissa recomana: “Sempre vigilo que la cuina estigui neta com una patena, compro aliments frescos, explico als meus Hostes quins ingredients he utilitzat i comparteixo amb ells les meves receptes secretes. També pregunto sempre als Hostes si tenen alguna al·lèrgia o intolerància alimentària o si haig de tenir en compte determinades creences religioses o principis ètics que practiquin, per tindre-ho en compte a l'hora de preparar el menjar per a ells. És molt important que els Hostes sàpiguen quins aliments menjaran, així poden avisar-te si hi hagués cap problema”.

    La meva Experiència implica servir menjar als hostes (fora d'un restaurant, cafeteria o empresa d'alimentació amb llicència). Hi ha cap normativa que hagi de seguir?

    Sí. L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició estipula un seguit de normes a l'hora de servir menjar que pots trobar aquí. Aquest seguit de normes, definicions bàsiques, objectius i principis es poden aplicar tant a amateurs com a professionals. A la pàgina web de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició trobaràs més informació sobre la normativa relacionada amb la seguretat alimentària i la protecció sanitària, regulacions d'inspecció, detencions i confiscació de menjar sospitós, així com una classificació d'infraccions.

    Aquestes normatives podrien aplicar sempre que els Amfitrions duguin a terme activitats relacionades amb qualsevol etapa de producció, processament i distribució de menjar (com per exemple: servir menjar a casa com si fos un restaurant o en una residència privada com a cuiner professional). La salut i seguretat dels Hostes ha de ser sempre primordial a l'hora de manipular, conservar, servir o distribuir aliments o begudes alcohòliques. L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició proporciona informació sobre bones pràctiques en seguretat i salut aquí. També pots trobar informació addicional sobre aquesta qüestió a l'Agencia Catalana de Seguretat Alimentaria.

    Les entitats comercials del sector de la restauració com ara restaurants, cafeteries i altres serveis alimentaris (o, simplement, "empreses d'alimentació") i la gent que hi treballa han de complir amb normativa addicional relacionada amb la seguretat alimentària i la higiene, i han de disposar d’un certificat de manipulació d'aliments. La pàgina web de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició o AECOSAN (que forma part del Ministeri de Sanitat) ofereix informació detallada sobre la manipulació d'aliments, com formar-se i com obtenir el certificat.

    Quan es considera que estic duent a terme una activitat comercial del sector de la restauració? On puc trobar les normes i els requisits per a aquest tipus d’activitats?

    Si de vegades convides un grup d'amics o familiars a casa, cuines un menú i cobres la quantitat justa per cobrir les despeses, és probable que no formis part d'aquesta categoria professional i comercial.

    Tanmateix, si ho fas de forma més regular i obtens un benefici econòmic, la teva activitat es pot considerar com una entitat comercial del sector de la restauració. Els professionals que duen a terme activitats associades a aquest tipus de negoci, també han de complir amb les normes, els requisits i els registres específics que van dirigits als particulars, tal i com s'estipula aquí. També hi ha requisits específics per a les empreses que realitzen activitats alimentàries. Pots trobar informació general sobre com crear una empresa a la nostra pàgina [llicències comercials a Barcelona]. També pots trobar més informació sobre normatives i regulacions per a empreses ja creades que duen a terme activitats relacionades amb el menjar aquí.

    Exemples d'activitats que es podrien considerar activitats empresarials del sector alimentari dutes a terme per professionals:

    • Normalment cuino i serveixo menjar a casa per a Hostes que no provenen del meu cercle d'amistats i em paguen.
    • Cuino a casa habitualment i porto el menjar a un espai públic on el venc.

    Exemples d'activitats que és probable que no es considerin activitats empresarials del sector alimentari dutes a terme per professionals:

    • Tinc pensat portar els Hostes al meu restaurant preferit.
    • M'agradaria portar els Hostes a un festival on els organitzadors serveixen menjar.

    Quines bones pràctiques puc seguir si organitzo experiències gastronòmiques?

    Aquí trobaràs algunes bones pràctiques si vols organitzar una Experiència gastronòmica:

    1. Seguretat alimentària i higiene. Comprova que tot el menjar que serveixes o vens té l'origen, essència i qualitat que n'esperen els consumidors.
    2. Presentació de la informació. Assegura’t que el menjar està etiquetat, anunciat i presentat de manera clara i veraç sense que pugui induir a engany.
    3. Rastrejament. Assegura’t que hi hagide tenir la documentació on s'especifiqui la informació sobre l'origen dels aliments, com els noms i les adreces del proveïdors en cada cas, així com el tipus de producte i la data d'entrega.
    4. Procediments de seguretat. Assegura’t de que compleixes amb tots els procediments de gestió de seguretat segons els principis d'APPCC - Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics. Pots trobar informació sobre aquests procediments a la pàgina web de l'Organització Mundial de la Salut, aquí.
    5. Al·lèrgens. Els Amfitrions han de preguntar sempre als seus Hostes si tenen cap al·lèrgia. Cal tenir en compte que la desconeixença de l'al·lèrgia a un determinat producte por comportar conseqüències potencialment greus.

    He de tenir en compte res més?

    Si durant l’Experiència se serveixen begudes alcohòliques (per exemple si es tracta d'un taller d'elaboració de còctels), et recomanem que consultis la informació disponible de la nostra secció sobre [Experiències amb begudes alcohòliques]. Si l’Experiència implica la combinació d'aliments amb alguna altra activitat (per exemple, una ruta guiada per la ciutat), consulta les seccions corresponents per comprovar si s’aplica alguna altra normativa referent a l’activitat en qüestió.

    També et recomanem que consultis la pàgina sobre [llicències d'activitats econòmiques]. En cas de dubte, posa’t en contacte amb un assessor legal per assabentar-te si la teva activitat te la consideració d'activitat comercial.

    *Airbnb no es fa responsable de la fiabilitat ni l’exactitud de la informació que aparegui en les pàgines web de tercers (incloent-hi els enllaços a normatives i documents legislatius).

    Has rebut l'ajuda que buscaves?